Uspješno provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi

25.10.2018. godine je u osnovnoj školi “Zaim Kolar” u Dejčićima održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa Trnovo. Akcija popularnog naziva “DARUJ KRV SPASI ŽIVOT” ističe činjenicu da je potreba za krvi kontinuirana pa je važan stalni odziv građana na organizirane akcije darivanja krvi, kako bi se osigurale dovoljne količine doza krvi potrebnih za normalan i redovan rad zdravstvenih ustanova.

Ifeta Krupalija, sekretar CK Trnovo u ime organizatora zahvaljuje svim današnjim darovateljima tečnosti koja život znači, njihov osjećaj i darivanje krvi za druge je primjer pravog međuljudskog odnosa. Ovo je druga ovogodišnja akcija darivanja krvi u Trnovu, koju sprovodimo u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH. Ukupno se 10 osoba prijavilo za darivanje krvi, a nakon medicinskog pregleda, krv je darovalo 7 osoba.

Jedan od redovnih davalaca krvi rekao je: “Redovno dajem krv kada god imam priliku za to, jer na taj način činim jedno dobro djelo. Pozvao bih ovom prilikom sve koji mogu i koji su u prilici da slijede moj primjer i da postanu dobrovoljni darivaoci krvi”, kazao je Muris Mulaosmanović.

U sklopu ove akcije učenici pri sekciji Prve pomoći u osnovnoj školi “Zaim Kolar” iskoristili su priliku i promovirali dobrovoljno darivanje krvi izradom panoa.

Budimo humani !!