Festival interkulturalizma

 

26.10.2018.godine u Goraždu održan je jednodnevni Festival interkulturalizma koji organizuje Udruženje „ Pomoć djeci Balkana“

BOGATSTVO KULTURA, OBIČAJA I OSMJEHA MLADIH

Više od 120 učenika iz jedanaest osnovnih škola iz BiH ispunili su Dom mladih goraždanskog Centra za kulturu pjesmom, igrom, osmjesima…Obučeni u tradicionalne narodne nošnje, sa predmetima i hranom koji čuvaju sjećanja na običaje naroda u Bosni i Hercegovini, u društvu njihovih nastavnika, susreli su se na tradicionalnom Festivalu interkulturalizma. Svo nemjerljivo bogatstvo, različitosti i sličnosti naših naroda na jednom mjestu predstavili su djevojčice i dječaci iz jedanaest škola, pet škola Bosansko – podrinjskog kantona i osnovnih škola iz Trnova, Nevesinja, Kalinovika i Foče.

Festival interkulturalizma koji se u svojim manifestacijama dešava, osim u Goraždu, Rudom i Foči, ima veliku vrijednost. O njoj su u svojim obraćanjima na otvaranju Festivala koji finansijski podržavaju Ambasada SAD u BiH i španska humanitarna organizacija „ Cooperation Balkanes“ govorili goraždanski gradonačelnik dr. sci Muhamed Ramović i stručna saradnica u Ministarstvu obrazovanja Amira Borovac.

Prvi put na ovoj manifestaciji učestvovali su učenici i nastavnici naše škole. Direktor naše škole, Adis Hodžić rekao je: „susret na Festivalu sa učesnicima iz drugih škola je vrijedno i lijepo iskustvo, prilika da se upoznaju običaji i tradicija drugih. Mi smo već sarađivali sa školama iz Republike Srpske posebno sa susjednom školom u Trnovu. Učenik naše škole Bilal Ozdić rekao je: „prvi put sam ovdje i sve je odlično. Upoznao sam učenike iz drugih škola. Divno iskustvo“. Naši učenici na festivalu su se predstavili raznolikim programom.