Škola u prirodi

Škola u prirodi Šabići

“Škola u prirodi” – Šabići nalazi se 30 km južno od Sarajeva, na nadmorskoj visini od 1100 m, na razmeđi triju planina: Bjelašnice, Treskavice i Visočice. Plato smješten između ovih planina je jedna od vodećih turističkih atrakcija Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Škola je smještena u prirodnom i seoskom ambijentu. Blizina kanjona rijeke Rakitnice, okružena bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, prekrasnim stazama, pašnjacima i izvorima pitke vode, predstavlja ambijent čiste i netaknute prirode. Do škole vodi asfaltni put iz Sarajeva koji je uvezan gradskim prijevozom i saobraća pored olimpijskih objekata na Bjelašnici. U neposrednoj blizini škole nalazi se ambulanta čije osoblje je na raspolaganju gostima škole. U zgradi za smještaj nalazi se telefonska govornica(033/437-873) i kantina u kojoj djeca mogu kupiti sve vrste slatkiša i grickalica kao i kartice za telefonsku govornicu i kartice za dopunu mobitela.

Škola u potpunosti zadovoljava sve kriterije, izuzetno je opremljena i nudi odabrane sadržaje određene planom i programom škole u prirodi. Nastavni sadržaji koji su učenicima teški i nezanimljivi jer su daleko od njihovog iskustva, postaju u konkretnom okruženju vidljivi, opipljivi, interesantni i tako se lako pamte.

Škola raspolaže sa 20 soba (dvokrevetnih, četverokrevetnih, šestokrevetnih) te ukupno 80 ležajeva. Svaka soba ima zasebno, savremeno opremljeno kupatilo sa toaletom.U školskoj zgradi nalaze se dvije učionice gdje se odvija teorijski dio nastavnog procesa, opremljene svim potrebnim nastavnim sredstvima. U drugom dijelu zgrade nalazi se zbornica, kuhinja i restoran sa dvije sale istog kapaciteta.U istoj zgradi nalazi se disko, koji je rezervisan za zabavno- rekreativni program.